Roti wordt ook wel chapati genoemd. Het is een ovaal of rond ongerezen platbrood en komt oorspronkelijk van een Indisch subcontinent. Het is een bekend basisvoedingsmiddel dat in de volgende landen veel gegeten wordt: op de Caraïbische eilanden, Oost-Afrika, Sri Lanka, Pakistan, Bangladesh, Nepal en India. Indiase varianten die van roti bestaan zijn enorm populair in landen waar Indiase immigranten naar toe getrokken zijn. Denk dan aan landen als het Verenigd Koninkrijk, Tobago, Trinidad, Maleisië, Guyana, Canada en ook Suriname. Roti wordt in Suriname tegenwoordig niet enkel door Hindoestanen genuttigd. Het is geliefd geworden in alle bevolkingsgroepen. Het is een zeer populair gerecht geworden om af te halen in Nederland. Dit is het geval sinds de emigratiegolf vanuit Suriname richting Nederland rond 1975.
Wat is de link tussen roti en Suriname?
Maar hoe ziet het verband tussen roti en Suriname er nu precies uit? Doordat de Hindoestanen uit India richting Suriname trokken, is ook roti meegekomen. Het woord chapati dat we al eerder lazen is het Indiase woord voor het Surinaamse en Nederlandse woord rotiplaat of roti. Roti is een ongezoete pannenkoek van brood. Roti’s bestaan uit volkorenmeel dat ook wel attameel genoemd wordt. Water en zout wordt toegevoegd en zo ontstaat er deeg. Het gerecht kan meerdere toevoegingen hebben. In de Surinaamse versie moet je dan denken aan gele gemalen spliterwten, oftewel roti dalbharie. Ook aardappelen kunnen worden toegevoegd, dit heet roti alubharie. Smaakmakers kunnen zowel chilipeper als komijn zijn.
Hoe wordt roti precies bereid en gegeten?
Van de ingrediënten, eventueel met genoemde toevoegingen, worden deegballetjes gemaakt. Deze worden vervolgens uitgerold tot platte pannenkoeken. Daarna worden deze op een rotiplaat gebakken. Surinaamse roti kent een paar bijgerechten waarmee de roti geserveerd wordt. Denk dan aan bijvoorbeeld ui, knoflook, hardgekookte eieren, aardappelen en kousenband. Ook meerdere soorten vlees zoals schaap, eend en kip kunnen erbij genuttigd worden. Masala is het specerijenmengsel waarmee de bijgerechten op smaak worden gebracht. Dit mengsel is vergelijkbaar met onze curry. Maar hoe eet je de roti nu precies? Roti eet je met je handen. Je breekt een deel van het rotivelletje af en daarmee pak je de roti op. Eet smakelijk!
Meer verhalen
Alles wat je moet weten over buikspek: Van selectie tot bereiding
Kun je boekweit koken, en waar gebruik je het voor?
Doperwten koken met een magnetron?